Behandelingen

Littekentherapie

Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. Onze huidtherapeuten kunnen met diverse behandelmethoden de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen.

Littekentherapie

Het behandelen van littekens

De huidtherapeuten van Janssen Huidtherapie kunnen problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

Littekenmassage

De huidtherapeuten van Janssen Huidtherapie zijn gespecialiseerd in littekenmassage. Door middel van de littekenmassage kunnen wij het littekenweefsel versoepelen om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Daarnaast kunnen wij het uiterlijk van een litteken verbeteren.

Massage atrofisch litteken

De massage heeft tot doel om de doorbloeding van het atrofische litteken en de omringende huid zoveel mogelijk te stimuleren. Door een goede doorbloeding worden littekens en omringende huid beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid afneemt.

Massage hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk, dat de behandeling al een paar weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. In een later stadium wordt het remmen van de eventuele groei van het litteken veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Massage hypertrofisch litteken door brandwonden

Bij brandwonden die recent ontstaan zijn, wordt de huid heel licht gemasseerd. De massage moet vaak herhaald worden om de groei van het littekenweefsel te remmen en hypertrofische littekens te voorkomen. Doordat er zacht gemasseerd wordt, werkt deze massage ook verlichtend bij pijn. Pas als het litteken ‘goed’ genezen is, kan er wat steviger gemasseerd worden. Een soepeler huid wordt ook beweeglijker waardoor het litteken dus minder trekkerig en pijnlijk aanvoelt.

Littekentaping

De kinesiotape kan ook worden toegepast op littekens die niet goed genezen. Zes weken na het sluiten van de wond kan worden gestart met het tapen van het litteken. Het litteken is dan voldoende genezen en heeft een stevige verbinding kunnen maken tussen de wondranden. Littekens worden getapet om ze te versoepelen. Littekens kunnen verhard zijn of vast zitten aan onderliggende huidlagen, spieren, pezen of botten. Door de tape wordt het litteken gemasseerd en daardoor soepeler en minder verkleefd.

Overige behandelmogelijkheden

Er zijn nog meer behandelmogelijkheden naast littekenmassage en littekentaping. 

Medische camouflage

Bij camouflagetherapie wordt het litteken gecamoufleerd door watervaste camouflageproducten.

Medische peelings

Bij medische peelings wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd en aanmaak van nieuwe cellen en collageen gestimuleerd.  Dat zorgt voor afvlakking van het litteken en verbetering van de structuur van het litteken.

Microneedling

Bij microneedling worden worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt.

Littekentherapie

Tarieven en vergoedingen

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekering en het door jou verkozen zorgpakket. Littekentherapie valt over het algemeen onder het aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar. Let wel op: je bent zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van jouw zorgverzekeraar bij twijfel over de vergoeding. Wij kunnen je uiteraard helpen als je er niet uitkomt.

Littekentherapie

Huidadvies voor littekens

Vermijden zonlicht

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (ca. 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon. 

Pas op met sporten en strakke kleding

Vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen, en pas op met krachtsporten en oefeningen die te veel druk op het litteken uitoefenen. 

Blijf van het litteken af

Probeer zoveel mogelijk van de wond en/of littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen.

Siliconenpleisters en huidverzorging

In sommige gevallen kan de huidtherapeut het gebruik van siliconenpleisters aanbevelen. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast verminderen ze de roodheid, jeuk en pijn die met het litteken gepaard kunnen gaan. Behandeling met vochtherstellende crème maakt littekens soms soepeler.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?