Huidprobleem

Goedaardige uitstulpingen van de huid

Goedaardige uitstulpingen van de huid komen meer voor naar mate we ouder worden. Deze huidoneffenheden uiten zich in de vorm van vlekjes of ‘uitstekende’ plekjes, en komen bij zowel mannen als vrouwen voor. De uitstulpingen zijn goedaardig, maar kunnen wel zorgen voor irritatie als ze op bepaalde plekken voorkomen. Zoals de oksel, liezen, bij de broekrand of rondom de BH. 

Op deze pagina wordt toegelicht wat voor typen van goedaardige huiduitstulpingen bestaan, en welke behandelmogelijkheden er zijn om deze te verwijderen.

Goedaardige uitstulpingen van de huid

De varianten van goedaardige uitstulpingen van de huid

Goedaardige uitstulpingen van de huid kunnen in verschillende vormen voorkomen.

De meest bekende vormen van goedaardige uitstulpingen van de huid zijn:

  • Fibromen (steelwratjes of bindweefselwratjes)
  • Verruca seborrhoica (ouderdomswratten, veel verschillende vormen)
  • Dermatosis papulosa nigra; kleine bruine of zwarte huidbultjes die voornamelijk voorkomen bij een donker gepigmenteerde huid, gelokaliseerd op de wangen, voorhoofd, nek, hals, rug of borst
  • Cherry angiomen (zie ook wel de pagina over roodheid of licht- en lasertherapie)

De mogelijke oorzaken van goedaardige uitstulpingen van de huid

De oorzaak van goedaardige uitstulpingen van de huid is voor het overgrote deel onbekend. Echter zijn er wel factoren die lijken mee te spelen, zoals: hormonale verandering (zoals de overgang), virus in de opperhuid, genetische aanleg, huidtype, overgewicht en medicatie. 

Gevolgen van goedaardige uitstulpingen van de huid

De uitstulpingen zijn volledig onschuldig. Toch kunnen de plekjes wel irritatie geven, zeker als deze zijn gelokaliseerd op een plek waar het langs een huidoppervlak of langs kleding schuurt. Hierdoor kan het plekje gaan jeuken of bloeden.

Behandelmogelijkheden goedaardige uitstulpingen van de huid

Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt en het huidtype stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: coaguleren, cauterisatie en de chirurgische schaar.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?