Huidprobleem

Hypo- en depigmentatie

Hypo- en depigmentatie is een soort van het ’tegenovergestelde’ van hyperpigmentatie. Bij hypopigmentatie is de aangedane huid lichter dan de normale huid door een verminderde hoeveelheid van pigment. Bij depigmentatie is de hoeveelheid pigment volledig verdwenen, waardoor de huid wit is (zoals bij vitiligo en albinisme). 

Op deze pagina lees je meer over de varianten van hypo- en depigmentatie, de mogelijke oorzaken, welke gevolgen de hypo- en depigmentatie kan hebben op de huid en hoe hypo- en depigmentatie kan worden behandeld.

Hypo- en depigmentatie

De varianten van hypo- en depigmentatie

Zoals omschreven is bij hypopigmentatie de aangedane huid lichter dan de niet aangedane huid door een verminderde hoeveelheid van pigment. En bij depigmentatie is het pigment volledig verdwenen, waardoor de huid wit is.

De meest bekende vormen van hypo- en depigmentatie zijn:

  • Albinisme (depigmentatie)
  • Vitiligo (depigmentatie)
  • Idiopatische guttata (hypopigmentatie)
  • Pityriasis versicolor (hyperpigmentatie en/of hypopigmentatie)
  • Post-inflammatoire hypopigmentatie (na beschadiging van de huid)

De mogelijke oorzaken van hypo- en depigmentatie

Hypo- en depigmentatie kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. Bij vitiligo en albinisme (depigmentatie) speelt erfelijkheid een rol. Schade aan de huid door bijvoorbeeld een muggenbult, blaar, ontsteking of zonschade kan hypopigmentatie veroorzaken zoals idiopatische guttata en post-inflammatoire hypopigmentatie. Bij pityriasis versicolor wordt de hyper- of hypopigmentatie veroorzaakt door een gist genaamd ‘malassezia’. Tot slot kunnen ook een auto-immuunziekte, eczeem of een andere systemische of infectieuze ziektes een rol spelen bij de vorming van hypo- en depigmentatie.

Gevolgen van hypo- en depigmentatie

Vooral depigmentatie kan sociaal en emotioneel sterke gevolgen hebben. Hoeveel impact de klacht heeft hangt af van de uitgebreidheid van de ziekte en van de persoon zelf. Tegenwoordig zijn er ook veel krachtige en mooie bewegingen op komst, zoals #skinpositivity bij vitiligo en albinisme. 

Bij albinisme spelen er meer factoren mee en moet men ook denken aan oogbescherming en goede huidbescherming omdat zonverbranding sneller gaat dan bij iemand zonder albinisme.

Behandelmogelijkheden hypo- en depigmentatie

Hypo- en depigmentatie zijn indicaties die lastig (of eigenlijk niet) te behandelen zijn. Indien gewenst kan door een van onze huidtherapeuten worden aangeleerd om camouflagetherapie toe te passen. Hierbij leer je om middels speciale make-up de plekken minder zichtbaar te maken. Ook is het mogelijk om met advies van onze huidprofessionals producten te vinden die bij jouw situatie passen. 

Tot slot is het van belang om de huid goed te beschermen tegen de zon. Bij hypo- en depigmentatie is de huid gevoeliger voor UV-stralen, omdat de huid over het algemeen minder of geen pigment meer bevat. Pigment vormt namelijk een natuurlijke barrière tegen de zon, om het DNA van de cellen te beschermen. Als dit pigment ontbreekt, neemt de kans op de ontwikkeling van huidkanker aanzienlijk toe. Het meerdere malen per dag aanbrengen van een goed zonbeschermingsproduct en het vermijden van sterke zon is een vereiste.

 

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?