Huidprobleem
Oedeem (veneus en lymfoedeem)
Oedeem is over het algemeen een wat minder bekende aandoening in Nederland. Bij oedeem is er een opeenhoping van vocht aanwezig in een of meerdere ledematen, wat kan zorgen voor een zwelling van de huid. Vaak is dit het gevolg van een ontsteking, allergische reactie of een obstructie van het lymfevatenstelsel.
De meest voorkomende oedeemvormen zijn lymfoedeem, en veneus oedeem. Op deze pagina lees je meer over de varianten van oedeem, de gevolgen van oedeem op het lichaam en de behandelmogelijkheden.
Oedeem (lip, veneus en lymfoedeem)
De varianten van oedeem
Zoals omschreven komt oedeem in verschillende vormen voor. Oedeem kan aangeboren zijn, of zich in latere levensjaren ontwikkelen. Al met al is het belangrijk om oedeem zo vroeg mogelijk te behandelen, om verdere verergering van oedeem te voorkomen. In veel gevallen is oedeem een gevolg door een onderliggende oorzaak. Het is dus van belang om in een multidisciplinair team de onderliggende oorzaak van het oedeem in kaart te brengen.
De meest bekende vormen van oedeem zijn:
- Lymfoedeem (ophoping van vocht)
- Veneus oedeem (verhindering van de opname van vocht in de aderen waardoor vocht zich kan ophopen)
Lymfoedeem (ophoping van vocht)
Kort samengevat wordt lymfoedeem veroorzaakt door schade aan het lymfevatenstelsel. Het lymfevatenstelsel is hierdoor niet in staat om de hoeveelheid aan vocht af te voeren. Hierbij bestaan er twee soorten van lymfoedeem: primair lymfoedeem (aangeboren afwijking) en secundair lymfoedeem (na bijvoorbeeld een operatie). In de praktijk komen wij secundair lymfoedeem het meeste tegen. Vaak is deze vorm van oedeem het gevolg van schade aan de lymfeklieren en/of lymfevaten.
Veneus oedeem
Veneus oedeem, wat ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) wordt genoemd, is een aandoening aan het veneuze systeem waarbij het kleppensysteem niet goed werkt. Bij een goed-werkend kleppensysteem zijn de venen in staat om vocht terug te transporteren naar het hart. In het geval deze kleppen niet goed werken, blijft deze hoeveelheid vocht achter in het aangedane ledemaat (vaak de benen). De grote hoeveelheid aan vocht moet in dit geval worden afgevoerd door het lymfestelsel, maar als deze hoeveelheid vocht zo dusdanig groot is, raakt het lymfestelsel overbelast waarna veneus oedeem ontstaat. Kenmerkend voor CVI zijn rusteloze en zware benen. Daarnaast kun je proberen in het weefsel te drukken en 30 seconden vast te houden. Blijft er een putje achter? Dan is het mogelijk veneus oedeem.
Behandelmogelijkheden oedeem
Voor oedeem bestaat geen standaard behandeling. Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: bindweefselmassage (apparatief en manueel), cupping, zelfmanagement (oefeningen), lymphapress, zwachtelen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Lees meer over oedeemtherapie.