Behandelingen

Acnetherapie

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze verstopping veroorzaakt een ontsteking in de talgklier en omliggende huid. Dit kan pijnlijk zijn. Er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen.

Acne komt met name voor tussen de 15 en 25 jaar (puberteit), maar ook op volwassen leeftijd is acne niet zeldzaam. Welbekende locaties van acne betreffen het gezicht, de borst en de rug. 

Acnetherapie

Het behandelen van acne

Er bestaat geen standaard behandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

De behandeling van acne begint met een intakegesprek. Hierbij wordt de huidige situatie besproken, en het gewenste doel. 

Samenwerkingsverband tussen huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

Patiënten die langdurig last hebben van ernstige acne, zijn bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan je huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen.

Wij kunnen actieve acne terugdringen en de daaruit voortvloeiende vlekjes en littekens ook zeer goed behandelen. Wij merken dat tieners niet altijd het belang van goede huidverzorging inzien. Voorkom littekens en andere huid ontsiering door tijdig een afspraak te maken. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kan de huidtherapeut voor jou doen?

Dieptereiniging van de huid

Tijdens een diepte reiniging wordt uw huid grondig gereinigd met medische huidproducten. De aanwezige mee-eters en gerstekorrels worden vakkundig verwijdert. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van een minuscuul steriel naaldje om de onzuiverheden los te maken. Na een dieptereiniging kunnen er diverse andere behandelingen worden ingezet om de acne of de acnelittekens te bestrijden.

Peelen

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huid poriën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

Voor het peelen van de huid kunnen de volgende hulpmiddelen worden ingezet:
  • NANO dermabrasie het polijsten van de huid met gebruik van microscopisch kleine naaldjes
  • Medische Peeling op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloorazijnzuur, Jessner of salicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert
  • Licht- en lasertherapie
  • Camouflagetherapie door middel van watervaste camouflageproducten de acne minder zichtbaar maken.
  • Microneedling hierbij worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt en littekens vervagen.
  • Adviezen met betrekking tot huidverzorging en eventuele littekens.

Acnelittekens

Janssen Huidtherapie kan ook de problemen behandelen die voortkomen uit de acne, denk aan littekenweefsel, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

Acnetherapie

Tarieven en vergoedingen

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekering en het door jou verkozen zorgpakket. Acnetherapie valt over het algemeen onder het aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar. Let wel op: je bent zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van jouw zorgverzekeraar bij twijfel over de vergoeding. Wij kunnen je uiteraard helpen als je er niet uitkomt.

Acnetherapie

Voor en na foto’s

Hierbij een aantal voor en na foto’s om te laten zien wat wij samen met jou kunnen bereiken. Let wel op… acne is iets wat altijd goed dient te worden onderhouden met de juiste huidverzorgingsroutine. Zelfs nadat het behandelingstraject bij ons is afgerond. Daarom raden wij ook aan om na het traject nog onderhoudsbehandelingen bij onze huidtherapeuten in te plannen, om de acne onder controle te houden.

Huidadvies voor acne

Huidverzorging

Laat je adviseren door een van onze huidtherapeuten. Leer welke huidverzorgingsproducten je het beste kunt gebruiken voor jouw acnehuid. Een acne huidje kan zowel vochtarm zijn als vet, of juist gevoelig of niet gevoelig. Een ingrediënt wat goed werkt tegen de ontstekingen is salicylzuur. Daarnaast helpt de combinatie met een moisturizer met vitamine C om jouw huid te egaliseren en je te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tot slot is het ook ontzettend belangrijk om je huid dagelijks goed te beschermen tegen de zon met een matterende SPF30.

Huidbehandeling

Kom langs bij de huidtherapeut voor een intakegesprek. Bij acne kijken we altijd naar het complete plaatje, zodat we de oorzaak kunnen aanpakken. Vervolgens stellen we na het intakegesprek een persoonlijk behandeltraject samen, passend bij je huidtype. Daarna gaan we samen aan de slag om jouw huidklachten te verminderen. De huidbehandelingen die voor acne worden ingezet variëren, afhankelijk van hoe de acne zich voordoet. Behandelingen die voor acne kunnen worden ingezet zijn o.a.: chemische peelings, dieptereiniging, microneedling en lasertherapie.

Voeding

Het is een wetenschappelijk gegeven dat mensen met acne vaker darmklachten hebben dan mensen zonder acne, zoals: het hebben van een opgeblazen gevoel, last van verstoppingen, diarree en buikpijn. Tijdens de behandelingen zullen we dan ook adviezen geven over voeding, om te kijken of dit de huidklachten kan verbeteren.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?