Huidprobleem

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie… het kan bij zowel vrouwen als mannen voorkomen en is een huidaandoening die wij regelmatig zien in de praktijk. Er wordt gesproken van hyperpigmentatie zodra er op specifieke localisaties in de huid een te veel aan pigment (melanine) aanwezig is. Dit te veel aan pigment leidt tot vlakke, donkerdere plekken en de kleur varieert per huidtype van lichtbruin tot zwart. 

Op deze pagina lees je meer over de varianten van hyperpigmentatie, de mogelijke oorzaken, welke gevolgen de hyperpigmentatie kan hebben op de huid en hoe hyperpigmentatie kan worden behandeld.

Hyperpigmentatie

De varianten van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan zich in verschillende huidlagen manifesteren. Het komt voor in zowel de opperhuid (de bovenste huidlaag), als de lederhuid (ook wel de dermis, de huidlaag onder de opperhuid). Ook kan er een combinatievorm voorkomen, waarbij de hyperpigmentatie zowel in de opperhuid als de lederhuid gelokaliseerd is.

De meest bekende vormen van hyperpigmentatie zijn:

  • Melasma (zwangerschapsmasker)
  • Café au lait
  • Zonschade
  • Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
  • Pityriasis versicolor (hyperpigmentatie en/of hypopigmentatie)
  • Lentigo solaris

De mogelijke oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. De meest voorkomende factor is te veel blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Des te meer de huid aan deze schadelijke stralen wordt blootgesteld, hoe groter de kans op pigmentvlekken. Dit verklaart ook waarom pigmentvlekken voor een groot deel op latere leeftijd pas zichtbaar worden. Welbekende lokalisaties van hyperpigmentatie zijn dan ook de aan de zon blootgestelde huid, zoals: het gezicht, de handen, de hals, de armen en het decolleté. 

Hyperpigmentatie kan echter ook worden veroorzaakt door de invloed van hormonen, zoals bij de zwangerschap (zwangerschapsmasker), of door schade aan de huid zoals een wondje of verbranding (post inflammatoire hyperpigmentatie). Deze laatste zien wij ook vaak bij patiënten met acne, zie ook wel de pagina over acne (littekens).

Gevolgen van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie kan als cosmetisch storend worden ervaren, waardoor patiënten besluiten er iets aan te laten doen. Het kan namelijk invloed hebben op het zelfbeeld van de patiënt. Tevens kan hyperpigmentatie ook een teken zijn van huidschade. Onze huidtherapeuten zullen hierop inspelen, om in de toekomst de huid beter te beschermen tegen bijvoorbeeld schadelijke UV-stralen van de zon.

Behandelmogelijkheden hyperpigmentatie

Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: producten om de huidconditie te optimaliseren, microneedling, licht- en lasertherapie, medische peeling, camouflagetherapie.

Het belangrijkste in de bestrijding van hyperpigmentatie ligt voornamelijk op het gebied van bescherming. Het beschermen van de huid tegen UV-stralen en het vermijden van de zonnebank kan al positieve invloed op de huid hebben, en ervoor zorgen dat de hyperpigmentatie niet toeneemt.

 

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?