Behandelingen

Zwachtelen

Bij zwachtelen (ambulante compressie therapie) worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem (vochtophoping) in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen.

Ambulante compressie therapie is ook wel de eerste stap bij het behandelen van oedeem. De zwachtels zorgen er namelijk voor dat het aangedane gebied weer teruggaat naar de oorspronkelijke vorm.

Zwachtelen

Ambulante compressie therapie behandeling

Voordat er therapeutisch elastische kousen (TEK) kunnen worden aangemeten, is het de bedoeling om de aangedane been of arm eerst terug te brengen naar de oorspronkelijke vorm middels zwachtels. Door zwachtels aan te leggen, wordt van buitenaf continue druk gegeven tegen de huid. Door deze druk wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd, en gaat het het uittreden van vocht (door de bloedvaten) tegen.

Bewegen met zwachtels is belangrijk

Een optimaal resultaat behaal je door te lopen en te bewegen met de zwachtels aan. Door de tegendruk van het verband drukken kleine spierbewegingen het onderhuidse weefsel en de huid steeds tegen het verband. Elke spierbeweging werkt dus als een soort pomp. Veel lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel voor het slagen van deze therapie, omdat het helpt om meer vocht af te voeren.

Typen zwachtels

De huidtherapeuten bij Janssen Huidtherapie werken met zwachtels van Coban. Word je binnenkort gezwachteld? Houd er dan rekening mee dat je ruime kleding draagt zodat je na het inzwachtelen wel weer jouw kleding of schoeisel aan kunt trekken. Ook is het verstandig alvorens je gezwachteld gaat worden bij jouw apotheek douchezakken te halen. Je houdt de zwachtels dag en nacht om tot je volgende afspraak bij de huidtherapeut.

Na het zwachtelen volgt de overgangsfase waarin het oedeem zodanig is geslonken dat er een kous aangemeten kan worden. Deze kous zorgt ervoor dat het aangedane lichaamsgebied in haar anatomische omvang blijft en niet meer opzwelt. Lees meer over therapeutische elastische kousen.

Zwachtelen

Tarieven en vergoedingen

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekering en het door jou verkozen zorgpakket. Ambulante compressietherapie valt over het algemeen onder het aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar. Let wel op: je bent zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van jouw zorgverzekeraar bij twijfel over de vergoeding. Wij kunnen je uiteraard helpen als je er niet uitkomt.

Zwachtelen

Huidadvies zwachtelen

Draag comfortabele kleding

De zwachtels kunnen ervoor zorgen dat kleding na het zwachtelen te strak zit. Zorg ervoor dat je comfortabele, losse kleding en schoeisel draagt naar jouw afspraak. 

Vermijd scherpe voorwerpen om onder de zwachtel te 'jeuken'

In de praktijk horen onze huidtherapeuten dat patiënten weleens een breinaald of iets dergelijke pakken om onder de zwachtels te jeuken. Doe dit niet! Jeuken onder de zwachtels geeft een kans op een wond en infectie, waaronder wondroos, en dit is zeer gevaarlijk.

Beweeg voldoende

Door beweging stimuleer je de afvoer van vocht. Beweeg dus regelmatig met de zwachtels aan, en zorg hierbij dat je de voeten goed afwikkeld. Hierdoor activeer je de kuitspier, waardoor het vocht nog beter kan worden afgevoerd.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?