Monique van Ginkel

Behandelingen

Therapeutisch elastische kousen aanmeten

Binnen onze praktijk worden elastische kousen en compressiematerialen zoals compressiehemden en compressiebh’s  aangemeten door Monique van Ginkel en Nynke van Dongen.

Zij zijn beide ervaren bandagisten en zijn werkzaam bij onze samenwerkingspartner Human Health Care (HHC).

De dames hebben speciale spreekuren binnen onze praktijk op zowel onze locatie in Spijkenisse als onze locatie in Hoogvliet.

Ben je onder behandeling van een van de huidtherapeuten? Geef dit dan even aan, dan proberen we de afspraken te combineren.

Voor het maken van een afspraak kun je direct contact opnemen met HHC: 085 – 3035238 of btoc@human-healthcare.nl.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) aanmeten

Waarom elastische kousen?

Therapeutisch elastische kousen (TEK) worden in de volksmond steunkousen genoemd. Een TEK is een medisch hulpmiddel en geeft compressie(druk) van buitenaf op de ledematen. De compressie verbetert de bloedcirculatie en herstelt ter plaatse de microcirculatie. TEK kunnen worden ingezet om pijn, een onrustig gevoel, wonden of vochtophoping te bestrijden in geval van operatieschade, trombose, spataderen, zwangerschap, wonden of infectie.

Oedeemtherapie in combinatie met elastische kousen

Ben je momenteel ook actief onder behandeling bij ons voor oedeemtherapie en wilt je jouw oedeembehandeling aansluiten op het aanmeten van TEK? Neem dan direct contact op met ons. Of meld dit duidelijk als je contact op neemt met HHC. Dan gaan wij samen zorgen voor een zo passend mogelijke afspraak.

De werking van therapeutische elastische kousen

De werking van therapeutische elastische kousen is gebaseerd op het door middel van elastische draden uitoefenen van druk op lymfebanen en venen, om zo bijvoorbeeld een vochtophoping (oedeem) te bestrijden of venen te ondersteunen om de terugstroom van bloed te bevorderen.

Door de druk van buitenaf, wordt de stroomsnelheid naar het hart verhoogd en stuwing in de aders voorkomen. In samenhang met het activeren van spieren, verhinderen kousen zo de verdere ontwikkeling van vaataandoeningen.  Therapeutische elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere tijd te dragen.  De kousen moeten regelmatig, dat wil zeggen, dagelijks gedragen worden om het gewenste resultaat te bereiken en moeten een noodzakelijke drukwaarde hebben.

Tegenwoordig zijn therapeutisch elastische kousen in diverse kleuren en met motieven verkrijgbaar.

Afspraak maken voor kousen aanmeten

Wil je een afspraak maken met Monique of Nynke voor het aanmeten van kousen of een compressiemiddel? Voor het maken van een afspraak kun je direct contact opnemen via 085 – 3035238 of btoc@human-healthcare.nl.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) aanmeten

Tarieven en vergoedingen

Voor de vergoeding van therapeutisch elastische kousen door jouw zorgverzekeraar is eenmalig een volledig ingevulde verwijzing noodzakelijk. Ook indien je in het verleden bij een andere leverancier bent geweest, hebben wij een verwijzing nodig om jouw kousen te mogen declareren bij je verzekeraar. Je krijgt 1 maal per 12 maanden vergoeding voor 2 paar of 2 stuks therapeutisch elastische kousen.

Therapeutisch elastische kousen (TEK) aanmeten

Adviezen TEK

Wassen en drogen van de steunkousen

Was de kousen elke dag of om de dag. Bij voorkeur met een vloeibaar fijn wasmiddel. Gebruik nooit wasverzachter of vlekkenmiddelen. Door transpiratievocht en huidschilfers te verwijderen blijft de elasticiteit van de kous behouden.

Was de kousen bij voorkeur met de hand en spoel ze zeer goed na. Sommige kousen mogen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden. Lees de voorschriften in het bijgeleverde boekje. Droog de kousen niet in de zon of op de verwarming. Laat de kousen liggend drogen en wring deze niet uit.

Let op met huidproducten

Zonbeschermingsproducten of body lotion kunnen olie bevatten die het elastische materiaal van de therapeutische elastische kousen aantasten. Om dit te voorkomen is het aan te raden uw arm/been eerst goed af te spoelen en te drogen alvorens de kousen weer aan te trekken.

Door het dragen van TEK kan de huid droger worden. Bij ons in de praktijk zijn speciale crèmes verkrijgbaar die geschikt zijn om veilig te gebruiken onder de kousen zonder dat deze de elastische vezels aantasten.

Warm weer

Tijdens de hete zomerdagen is het extra belangrijk om de therapeutisch elastische kousen te blijven dragen. Gedurende de warmere seizoenen kan oedeem namelijk extra opspelen, waardoor de afvoer van vocht heel belangrijk is. 

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?