Huidprobleem

Littekens (na operatie of trauma)

Littekens… iedereen heeft er wel een aantal op het lichaam. Een litteken die over is gebleven van een ongeval, zoals het vallen van de fiets. Of juist na een welbekend moment in de keuken, waarbij je je in de vinger snijdt. Echter zijn deze littekens veelal onschuldig, en veroorzaken geen klachten zoals een beperking in mobiliteit.

Littekens kunnen echter ook schuldig zijn aan het veroorzaken van jeuk, roodheid en bewegingsbeperking. Deze littekens zijn meestal het gevolg van een (groter) ongeval, operatie, ziekte of huidaandoening. Op deze pagina staat meer informatie over de varianten van littekens, de mogelijke oorzaken en gevolgen en de behandelmogelijkheden. 

Littekens (na operatie of trauma)

De varianten van littekens

Littekens komen voor in allerlei verschillende soorten en maten. We hebben de meest voorkomende littekens op een rij gezet, die wij het vaakst bij ons in de praktijk zien.

De varianten van littekens:

  • Acnelittekens; dit zijn littekens ontstaan na acne, en komen voor als roodheden of als ‘putjes’ (icepick, boxcar of rolling litteken)
  • Normaal litteken; dit is een klein, wit of huidkleurig litteken in de huid veroorzaakt door een trauma
  • Hypertrofisch litteken; een verheven litteken wat boven huidniveau ligt, vaak roze of rood van kleur
  • Atrofisch litteken; een litteken wat ervoor zorgt dat de huid dunner oogt, ligt verzonken en is veelal lichter van kleur
  • Striae (stretchmarks); vaak het gevolg van uitrekking van de huid, na bijvoorbeeld een zwangerschap of een toename in omvang van het lichaam na een groeispurt of gewichtstoename
  • Keloïd litteken; een keloïd litteken lijkt op een hypertrofisch litteken, echter groeit een keloïd buiten de oorspronkelijke beschadiging. Deze littekens worden in de meeste gevallen door de dermatoloog behandeld

De mogelijke oorzaken van littekens

Zoals eerder omschreven wordt een litteken gevormd na de genezing van een wond. Oppervlakkige schaafwonden genezen over het algemeen redelijk snel. Echter als de huid dieper beschadigd is, door bijvoorbeeld een operatie, gaat de huid nieuw bindweefsel vormen. Tijdens dit proces worden de randen van de aangedane plek samengetrokken, waarna een litteken ontstaat. 

Het kan tot wel een jaar duren voordat een litteken volledig is hersteld. Het litteken begint bijvoorbeeld wat rood en verheven, en vervolgens wordt het litteken steeds platter en lichter. Des te witter het litteken, des te ouder het litteken is. Hoe roder het litteken, hoe jonger en actiever: de verwijde bloedvaten zorgen ervoor dat er voldoende voedingsstoffen worden getransporteerd naar de aangedane plek voor het herstel. 

Gevolgen littekens op de huid

Littekens kunnen wel degelijk gevolgen hebben voor de omringende huid. Het litteken kan bijvoorbeeld een strakke ‘streng’ vormen, waardoor de huid ook strakker gaat staan. Dit kan een strak en trekkerig gevoel geven, en is niet voor iedereen altijd even prettig. In dit geval kan een huidtherapeut helpen om het litteken te versoepelen.

Behandelmogelijkheden littekens

Voor littekens bestaan geen standaard behandelingen. Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: medische peelings, microneedling, littekenmassage en bindweefselmassage (manueel, apparatief) en licht- en lasertherapie. Lees meer over littekentherapie.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?