Huidprobleem

Borstkanker en de gevolgen

Wanneer je te maken krijgt met de diagnose borstkanker komt daar een hoop bij kijken. Niet alleen de behandelingen tegen de borstkanker, maar ook de nasleep van deze behandelingen kunnen een grote impact hebben.

Zowel vrouwen als mannen kunnen borstkanker krijgen. Echter komt het bij mannen veel minder voor. Op deze pagina staat meer informatie over de gevolgen van borstkanker en de impact van de behandelingen hiervan op het lichaam, en hoe de huidtherapeut een rol kan spelen om deze gevolgen te enigszins verlichten.

Borstkanker en de gevolgen

De mogelijke gevolgen van borstkanker

De behandeling van borstkanker kan een grote impact hebben op het lichaam. Hieronder zijn de meest voorkomende gevolgen van borstkanker opgesomd.

De meest voorkomende gevolgen van borstkanker zijn:

  • Strak litteken (alsof er een band om de borstkas zit)
  • Pijn, tintelingen of steken in het gebied
  • Vochtophoping in de borst en/of borstgebied (secundair lymfoedeem)
  • Gezwollen arm die zwaar aanvoelt en soms tintelt (secundair lymfoedeem)
  • Stijve spieren (nek, schouders, borst, flank)
  • Bewegingsbeperking van de arm (moeite met haar kammen of hoog reiken)

Baat bij huidtherapie en oedeemtherapie bij de gevolgen van borstkanker

Zoals omschreven kunnen de gevolgen van borstkanker een grote impact hebben op het lichaam. Bij Janssen Huidtherapie kunnen onze huid- en oedeemtherapeuten je bij de nazorg helpen, door bijvoorbeeld de opgedane klachten te verminderen/verlichten. 

Om de meest voorkomende gevolgen van borstkanker verder toe te lichten, geven wij een aantal voorbeelden van gevolgen uit de praktijk die wij met veel regelmaat voorbij zien komen. 

Strak litteken (alsof er een band om de borstkas zit)

Na de operatie blijft er een litteken achter. Dit litteken is bij iedereen verschillend. Het litteken kan bijvoorbeeld verzonken liggen in de huid, verdikt zijn, hard aanvoelen, rood zijn, jeuken of trekkerig aanvoelen. Deze factoren kunnen invloed hebben op bewegingsbeperking: het litteken zorgt ervoor dat je sommige alledaagse taken niet meer kunt uitvoeren.

Vochtophoping in de borst, borstgebied, en/of arm (secundair lymfoedeem)

Tijdens de operatie zullen mogelijk lymfeklieren worden verwijderd. In een goed functionerend lichaam zorgen lymfeklieren voor de afvoer van lymfevocht. Als deze lymfeklieren zijn verwijderd, zal het lymfevocht niet (volledig) kunnen worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat zwelling, pijn, een opgeblazen en/of strak gevoel. Deze klachten beginnen vaak met tintelingen en/of een zwaar gevoel in het aangedane gebied.

Behandelmogelijkheden gevolgen na borstkanker

Voor de gevolgen van borstkanker bestaat geen standaard behandeling. Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: manuele lymfedrainage MLD), littekenmassage, fascietechnieken, kinesiotaping, bindweefselmassage apperatief en manueel, (bewegings) oefeningen en zelfmassage, compressiemiddelen zoals zwachtelen, therapeutisch elastische kousen (TEK), en de Bratelle BH. 

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?