Huidprobleem

Acne (littekens)

Het welbekende huidprobleem, acne, kan op verschillende leeftijden voorkomen. Vaak verstaan we onder ‘Acne Vulgaris’ de puberale variant van acne. Echter kan acne ook op latere leeftijd optreden. Vanaf het 25ste levensjaar heet het dan ook wel ‘Acne Tarda’.

De oorzaak van acne is in veel gevallen lastig te achterhalen, maar niet onmogelijk. Op deze pagina lees je meer over de varianten van acne, de mogelijke oorzaken, welke gevolgen acne kan hebben op jouw huid en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Acne (littekens)

De varianten van acne

Acne kan zich in verschillende vormen manifesteren. Typische verschijnselen zijn mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en in ergere gevallen ook cysten. Deze verschijnselen laten zich in de meeste gevallen zien op het gelaat, de borst, de rug en/of de schouders.

De meest bekende vormen van acne zijn:

  • Acne comedonica (acne waarbij mee-eters op de voorgrond staan)
  • Acne vulgaris (ook wel puberale acne, tot het 25ste levensjaar)
  • Acne tarda (ook wel ‘volwassen’ acne, vanaf het 25ste levensjaar)
  • Acne conglobata (een heftige vorm van acne, waarbij er ook veel cysten op de voorgrond staan)

De mogelijke oorzaken van acne

Acne wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Waaronder een afwijkende verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie en het vermenigvuldigen van bacteriën, waardoor ontstekingen ontstaan.

Echter zijn er ook externe factoren die van invloed zijn op de oorzaak van acne, zoals: het gebruik van de verkeerde huid (verzorgings) producten, roken, stress en voeding. Het is een gegeven dat zuivel (melk) een relatie heeft met het veroorzaken of verergeren van acne. Tevens zorgen voedingsstoffen met een hoog suikergehalte ervoor dat insuline wordt aangemaakt, wat de aanmaak van androgenen stimuleert. Androgenen zorgen er dan weer voor dat de talgproductie wordt verhoogd. Daarnaast is onlangs aangetoond dat een tekort aan omega-3 ook een verband heeft met het ontstaan van acne.

Wat betreft de verzorgingsproducten is het van belang ingrediënten te kiezen passend bij het huidtype. Vaak komen patiënten met acne bij ons in de praktijk die de verkeerde producten gebruiken. In de meeste gevallen is de huidverzorging te uitdrogend, waardoor de huid wordt gestimuleerd meer talg aan te maken. En meer talg leidt weer tot de vorming van acne.

Gevolgen acne op de huid

Het is van belang om bij acne de oorzaak te achterhalen en deze aan te pakken. Acne kan namelijk (flinke) littekens achterlaten als de acne erger wordt, en het probleem niet wordt opgelost. Daarnaast kan acne ook pijnlijk zijn, of jeuken. De neiging om alles zelf uit te knijpen is groot, let alleen op: dit kan de kans op littekens verhogen.

Behandelmogelijkheden acne

Voor acne bestaat geen standaard behandeling. Afhankelijk van de oorzaak, de klachten en de wensen van de patiënt stelt Janssen Huidtherapie een persoonlijk behandelplan op. Behandelingen die wij aanbieden zijn onder andere: een dieptereiniging, medische peelings, licht- en lasertherapie en microneedling. Lees meer over acnetherapie.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?