Huidprobleem

Overbeharing

Iedereen heeft beharing op het lichaam. De beharing varieert van donker, stug haar tot licht, dun donshaar. Afhankelijk van de localisatie, ziet het uiterlijk van de beharing er anders uit. Echter zijn er nog meer factoren die een invloed spelen op het uiterlijk en de locatie van de beharing, zoals: leeftijd, afkomst, hormonen, genetische aanleg en medicatiegebruik. 

(Over)Beharing kan als ongewenst worden ervaren. Ontharingsapparatuur of ontharingsproducten worden ingezet. Bijvoorbeeld: een scheermes, de epileertang, een elektrische epilator, de touwtjesmethode, een ontharingscrème, hars/wax of sugaring. Deze haarverwijderings methodes kunnen irritatie aan de haarfollikel veroorzaken. Op deze pagina staat er meer informatie over de soorten overbeharing en de gevolgen hiervan op de huid, afsluitend met meer definitieve behandelmethodieken die de typische ‘scheerirritatie’ beperken.

Overbeharing

Soorten overbeharing

Als er te veel en te dikke haren groeien op plekken waar deze normaliter niet groeien of dunner zijn, wordt gesproken van overbeharing.  Onderstaand de twee meest bekende vormen van overbeharing.

Hirsutisme

Hirsutisme is een van de vormen van overbeharing en komt alleen bij vrouwen voor. Bij deze vorm groeit de beharing volgens het mannelijke patroon. Het uiterlijk van hirsutisme uit zich door overbeharing op onder andere de bovenlip, bakkebaarden, kaaklijn en kin, wangen, borsten, buik, rug en/of bovenbenen. Deze haren kunnen ook stugger zijn dan de beharing volgens het normale patroon. Hirsutisme kan gedurende de puberteit opspelen, maar ook bijvoorbeeld gedurende de overgang.

Hypertrichose

Hypertrichose is een van de vormen van overbeharing en komt bij zowel mannen als vrouwen van iedere leeftijd voor. Bij deze vorm groeit de beharing op willekeurige localisaties op het lichaam.  Hierbij ligt niet altijd een specifieke oorzaak ten grondslag.

De mogelijke gevolgen van overbeharing

De gevolgen van overbeharing kunnen zich op verschillende manieren uiten. Zowel op het mentale aspect, als het lichamelijke aspect. De overbeharing kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met hirsutisme aanzienlijk lager scoren betreffende de kwaliteit van leven score ten opzichte van vrouwen zonder hirsutisme. 

Ook kunnen de gevolgen van overbeharing zich lichamelijk uiten middels ontstekingen. Deze ontstekingen komen in verschillende vormen voor: 

  • Hidradenitis suppurativa; een chronische huidziekte die haarzakjes afsluit en daardoor onderhuidse ontstekingen veroorzaakt
  • Scheerirritatie
  • Ingegroeide haren
  • Pseudofolliculitis barbae; ingegroeide haren die zorgen voor ontstekingen in de baardstreek. Echter kan deze huidaandoening ook voorkomen na het scheren van de oksels en/of de bikinilijn

De mogelijke oorzaken van overbeharing

Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Factoren zoals hormonen, medicatie, leeftijd, genetische aanleg en afkomst kunnen een rol spelen. Bij hirsutisme is de overbeharing meerendeels een gevolg van een te hoge productie van androgenen (mannelijke hormonen). Echter kan hirsutisme ook zonder bekende oorzaak voortkomen, zoals een vaak voorkomend beharingspatroon bij mensen met een bepaalde afkomst. Medicatie kan ook een oorzaak zijn van overbeharing, zoals het gebruik van corticosteroïden wat hypertrichose kan veroorzaken. Bevat het medicijn aan het mannelijk hormoon verwante stoffen, kan deze mogelijk hirsutisme veroorzaken.

Hirsutisme is een aandoening die ook kan voorkomen bij PCOS (Polycysteus Ovarium Syndrome). Het is van belang dat de verschijnselen van hirsutisme door een arts worden onderzocht (zoals een dermatoloog, gynaecoloog of huisarts), met het doel een hormonale stoornis uit te sluiten.

Behandelmogelijkheden overbeharing

Behandelingen die wij aanbieden voor overbeharing zijn onder andere: licht- en lasertherapie en elektrische epilatie.

Chat openen
Goedendag
Kunnen wij je ergens mee helpen?